blog-jaartje-ouder-wijzer

Weer een jaartje ouder, en wijzer.

Vandaag vier ik mijn verjaardag. Een dag waarop ik altijd even bij de dingen stilsta en terugkijk op mijn leven. 

Ik ben geboren in Slowakije en als klein meisje voelde ik me niet gezien en gehoord. Op school kreeg ik vaak te horen dat ik dingen niet goed deed en ik dacht steeds vaker: “ik kan het niet! Ik doe het niet goed en ik ben dom.”

Later toen al mijn vriendinnen een vriendje hadden was ik nog steeds alleen. Ik voelde me een lelijk eendje dat niemand leuk vond en nergens bij hoorde. Ik was onzeker en wilde niet opvallen. Daarom droeg ik vaak donkere kleuren. 

Al vanaf mijn 17e las ik boeken over een positieve mindset en hoe je dingen naar je toe kan trekken. Mijn lievelingsboeken waren ‘Je kunt je leven helen’ van Louise Hey en ‘Think and grow rich’ van Napoleon Hill (dan wel de Slowaakse vertaling want ik spreek geen Engels). Langzaam begon ik te geloven dat ik mijn dromen waar kon maken als ik maar in mezelf geloofde. 

Het omslagpunt kwam in 2013 – ruim 20 jaar later – toen ik een NLP-training volgde. Ik was niet meer te stoppen. Ik werkte aan mezelf, aan mijn mindset en mijn zelfbeeld. Ik wilde vrolijke kleuren gaan dragen. Ik begon met rood daarna ging ik naar roze. Dat voelde fijn en ik voelde steeds meer liefde voor mezelf. Eindelijk ging ik in mezelf geloven. 

Dat klinkt misschien gek voor iemand met een eigen bedrijf. Want hoe kun je nou geen vertrouwen in jezelf hebben als je lesgeeft aan groepen ouders en professionals? Als je zelf docenten opleidt? Maar toch was het zo. Van binnen was ik nog altijd die onzekere Misa.
Die NLP-training in 2013 heeft daarin verandering gebracht. Na die dag ben ik gegroeid als mens en in de jaren die volgden heb ik mezelf steeds beter leren kennen. Sinds kort heb ik, mede door het re-branding traject voor mijn bedrijf, ontdekt dat rustige kleuren in mijn kleding ook oké zijn. En dat ik ook zonder felle kleuren gezien kan worden. Nu draag ik alleen nog roze omdat ik het een mooie kleur vind en niet meer om op te vallen….

Als ik dan vandaag, op mijn verjaardag, terugkijk dan zie ik de lange weg die ik heb afgelegd. Met vallen en opstaan heb ik mijn doel weten te bereiken. En daar ben ik supertrots op! Het was mijn droom om ooit met kinderen te mogen werken en het is me gelukt om die droom waar te maken! Mijn motto is: “geloof in jezelf, je kunt meer dan jezelf denkt.”

Proost! Na zdravie!