Een kijkje nemen in de gedachten van een baby en een kind.
Wie wil dat nu niet?!

Hoe zou het zijn als je met je kleintje
kunt communiceren,
ver voordat hij of zij kan praten

‘Zeg het met je handjes’ biedt verschillende workshops en cursussen baby- en kindgebaren aan. Je kunt kiezen voor een cursus voor ouders (en familieleden) in groepsverband, of als een privé-sessie in je eigen omgeving. Er zijn daarin verschillende mogelijkheden. Misschien wil je eerst even kennis maken met baby- en kindgebaren of misschien wil je gelijk een uitgebreide cursus volgen.

StudioAnnemarije - Misa.web-27

Workshop

Wil je eerst kennismaken met baby- en kindgebaren en er zo achter komen of het echt iets voor jou is? Dan is deze workshop zeker een aanrader. In een uur krijg je een korte uitleg over deze methode en ga ik je vertellen en ook laten zien (door gebruik van verschillende filmpjes) wat de voordelen zijn als je gebaren gaat inzetten.

Je leert ook gelijk een aantal basisgebaren.
Deze workshop is zeker ook een aanrader voor de bibliotheken en mamacafés.

 • Locatie: Sneek (kan ook op andere locatie)

 • Duur: 1 uur

 • Kosten: 35,- euro per p.p.

 • Materialen: Hand-out

StudioAnnemarije - Misa.web-24

Groepscursus

Tijdens een groepscursus op locatie in Sneek (of op een andere locatie) leer je in groepsverband samen met andere ouders/verzorgers niet alleen over baby- en kindgebaren, maar ook over non-verbale communicatie, taalontwikkeling, motorische ontwikkeling en de ontwikkeling van de hersenen.
Je leert minimaal 50 basisgebaren en er is ook veel interactie en ruimte voor liedjes zingen of voorlezen met gebaren.
 • Locatie: Sneek (kan ook op andere locatie)

 • Duur: 2 x 2 uur

 • Kosten: 85,- euro per p.p. en je partner mag voor 10 euro mee. Vriendinnenprijs: 75,- euro p.p. (bijv. 2 vriendinnen of dochter en moeder)

 • Materialen: Het boekje 'Leer mij begrijpen' met theorie en 50 gebaren.

StudioAnnemarije - Misa.web-48

Privé cursus

Wil je graag lekker in je eigen omgeving een cursus volgen? Ook dat is mogelijk. Je kan dan samen met je partner en jullie kind thuis de cursus volgen. Ook opa's en oma's zijn welkom. Jullie leren de theorie over baby- en kindgebaren, hoe je het kan inpassen, hoe kinderen zich ontwikkelen, over non-verbale communicatie en taalontwikkeling. Na twee lessen weten jullie minimaal 50 gebaren en ook hoe jullie de geleerde kennis in de praktijk kunnen inzetten.

 • Locatie: je eigen locatie

 • Duur: 2 x 2 uur

 • Kosten: 167,- euro per voor gezin (papa, mama en kind/kinderen) opa en oma voor merprijs. (prijs is excl. reiskosten)

 • Materialen: Het boekje 'Leer mij begrijpen' met theorie en 50 gebaren.

Is een van deze cursussen echt iets voor jou?

Jazeker!

Baby- en kindgebaren zijn een hulpmiddel voor betere
communicatie en intensiever contact met je kind. Het bevordert zowel de spraak-, taal- als algemene ontwikkeling. Omdat kinderen al snel de juiste woordklanken gaan maken die bij de gebaren horen, zullen ze zich verbaal eerder en beter kunnen uitdrukken. Bovendien gaan veel activiteiten soepeler, omdat ze simpelweg beter begrijpen wat je bedoelt. Daarnaast zorgt het voor een hechtere band tussen ouder en kind, omdat zij veel beter met elkaar communiceren.

Dit zorgt ook dat er veel minder frustratie of boosheid blijft hangen. Niet alleen bij het kindje, maar ook bij de ouders. Ze snappen elkaar gewoon veel beter.
Bij kinderen die meertalig worden opgevoed, slaan babygebaren een brug tussen de talen. Over het algemeen hebben kleintjes die leren communiceren met babygebaren daarnaast meer zelfvertrouwen en durven zij zich in een groep makkelijker uit te spreken. Reden genoeg dus om er al vroeg mee te beginnen!

Moeder met kind over ouders pagina(1)

Reacties van ouders

Referentie 2
Foto Linda

Via 1 van de dames van onze centering pregnancy groep kwam de vraag of we ook interesse hadden voor een cursus baby en kind gebaren. Dit sprak mij gelijk heel erg aan. Praten kunnen die kleintjes pas later, maar die handjes kunnen natuurlijk wel al heel vroeg wat zeggen. Hoe tof om zo te kunnen communiceren en elkaar beter te begrijpen.

We kwamen in groepsverband bij elkaar voor een 1e cursus avond. Supergezellig en wat een enthousiasme van Misa! Ze geeft heel erg leuk les en we hebben wat afgelachen met elkaar.

Thuis fanatiek aan de slag en ook mijn man, die helaas niet mee kon deze avond, was enthousiast. Een makkelijk te lezen cursusboekje voor als we het gebaar even kwijt waren. Doen, doen, doen en het wordt een soort van tweede natuur.

Inmiddels is onze zoon bijna 1,5 jaar oud en gebaart wat af. Vooral s avonds aan tafel bij het eten gaat hij het hele rijtje bij langs papa, mama, beppe (oma), pake (opa) en nog veel meer.

Ik zie dat hij het leuk vindt, inmiddels wordt het gebaar ook ondersteund met geklets. Onze zoon wordt tweetalig opgevoed (Spaans en Nederlands) en ook hier helpen gebaren bij.

Als het slaap ritueel zich aandient en we nog even fijn samen zitten op zijn kamer dan laat hij het gebaar voor slapen zien, ook legt hij vaak zijn handje tegen mijn wang, zo van mama jij mag ook slapen. Super lief!

Ik kan het iedereen aanraden om deze cursus te doen als verrijking van de band tussen jou en je kind

Misa heel erg bedankt hiervoor

Liefs Linda een dankbare ouder

Referentie 2
Foto Maartje

Toen onze oudste zoon net een jaar was kwam hij bij Misa op de crèche. Hij sprak toen al best goed, maar al snel kwamen daar ook allerlei gebaren bij. Wij hadden soms geen idee wat hij ons met die gebaren duidelijk wilde maken. In gesprek met Misa vertelde ze ons over baby- en kindgebaren. Het oprechte enthousiasme van Misa in combinatie met wat onze zoon aan gebaren oppakte deed ons besluiten een oudercursus bij Misa te volgen. Vol bevlogenheid vertelde en leerde zij ons (over) baby-en kindgebaren. Wij leerden begrijpen wat onze zoon gebaarde en konden nu zelf ook de taal met gebaren ondersteunen. Ook wij werden enthousiast en samen zochten we soms extra gebaren op. Onze zoon is inmiddels vier maar vraagt soms nog wel eens "wat is het gebaar voor...."

Inmiddels is onze jongste zoon bij Misa op de crèche en ook bij hem zien we heel veel gebaren. Hij is vanaf de geboorte hier aan gewend. Soms als we hem niet snappen gebaart hij wat hij bedoeld. Hij is dan zichtbaar blij als we hem dan wel begrijpen. Wat extra leuk is, is dat Misa ons leerde over een naamgebaar. Een uniek gebaar voor iemand. Na lang nadenken over een gebaar voor onze oudste zoon hadden we een bedacht.  En één van de eerste dingen die onze jongste zoon kon gebaren was de naam van zijn broer, prachtig!

Het is onmogelijk niet enthousiast te worden als je Misa spreekt over baby en kindgebaren. De bevlogenheid spat er vanaf! Ik zou iedere ouder een cursus bij Misa aanraden.

Liefs Maartje

Referentie 2
Foto Nicky

We merkten aan Janna, onze jongste dochter dat ze vanaf pasgeboren baby al, veel moeite deed om duidelijk te maken wat ze wilde. Ze zocht ons steeds op en probeerde duidelijk te maken wat ze wilde. Toen Janna 3,5 maand oud was kwamen we met de hashtag babygebaren op de Instagram van “Zeg het met je handjes” uit. Misa zag echter mogelijkheden en zo kwam ze bij ons thuis een aangepaste privécursus geven.

In één avond gingen we met onze kinderen en oma (die twee dagen per week op Janna past) vliegend door 50 gebaren heen en gebaarden we al enkele liedjes mee. Superleuk, lekker op tempo en de iedereen deed enthousiast mee.

Langzaam lieten we steeds meer gebaren onze taal ondersteunen. We zagen dat Janna steeds meer ging begrijpen en vanaf vier maanden liet ze het eerste gebaar terug zien; “Help”. Ze zette het in als ze moe was en naar bed wilde, als ze een natte luier had, als ze niet bij haar speelgoed kwam enz. Twee weken later, kwamen er ineens een gebaar of vier bij: “meer” “poep” “klaar” “plassen”. Wat de kinderen vooral hielp was het gebruik van de dagkaartjes van “Zeg het met je handjes”. Op deze kaartjes staat een visuele weergave van de gebaren. Zo konden we de gebaren goed automatiseren.

In het begin moesten we dan nog goed opletten. Zagen we het goed, deed ze het gebaar?

We merken dat Janna het erg prettig vindt begrepen te worden (wie niet?) en dat babygebaren daar een ondersteunende rol in heeft. Ze wordt er rustig van want ze is minder gefrustreerd, ze zoekt ons bewust op om zaken te “vertellen” en absorbeert als een spons nieuwe gebaren. Het is fijn dat iedereen in het gezin erbij betrokken is, zo kunnen ze elkaar ook al begrijpen. Het is mooi om te zien dat baby- en kindergebaren snel zorgen voor een band en verdiepte interactie tussen de kinderen en hoe trots de oudere kinderen zijn als zij een gebaar aanleren aan Janna. Omdat oma Limburgs dialect spreekt en we als zodanig “tweetalig” opvoeden kan babygebaren ook als neutrale barrière tussen deze twee “talen” gebruikt worden.

Kortom: wij zijn blij!

Liefs Nicky

'Een fantastische ervaring om zo met je kindje te communiceren'

StudioAnnemarije-Misa.web-48-crop

Groepscursus Baby- en kindgebaren

Op dit moment zijn er geen groepscursussen gepland. Ik verwijs je graag naar de online cursus. De online cursus is zeker een aanrader en het gaat jullie zeker net zo veel brengen als een live cursus. Klik hier voor meer info.

Meer mogelijkheden

Heb je een basiscursus afgerond en wil je graag nog meer gebaren leren? Wij bieden verschillende themaworkshops aan waar je in een uur 30 nieuwe gebaren leert.
Deze workshops zijn heel interactief en je leert gebaren door verschillende activiteiten zoals spelletjes, voorlezen, zingen en meer. Een workshop kost € 35,- p.p., per thema.
Wil je meer informatie stuur dan een mailtje en ik vertel je hier graag meer over.

Thema’s die wij op dit moment bieden zijn:

 • Zeg het met je handjes VINK_crop

  Eten en drinken

 • Zeg het met je handjes VINK_crop

  Dieren

 • Zeg het met je handjes VINK_crop

  familie en emoties

 • Zeg het met je handjes VINK_crop

  School en kleding

 • Zeg het met je handjes VINK_crop

  Feesten en seizoenen