Willemke-2

Willemke Brouwer

Illustrator Materialen van Zeg het met je handjes

""

 

Ik woon met Maarten, mijn zoon Redmer en dochter Mireille in het mooie Joure.

Al een aantal jaren maak ik met veel plezier de illustraties voor de materialen van ‘Zeg het met je handjes’.

Voordat ik volledig ging werken als illustrator, heb ik 10 jaar voor de klas gestaan als kleuterjuf. Ik heb met heel veel plezier in het onderwijs gewerkt en de kinderen waren een grote inspiratiebron voor mij. Het illustreren en schilderen deed ik er naast, maar het illustratorvak trok me meer en meer en heb in 2018 van mijn passie mijn werk gemaakt en afscheid genomen van het onderwijs. Ik wilde er voor de volle 100% voor gaan. Nu richt ik me met mijn illustraties het meest op kinderboeken en maak ik muurschilderingen op o.a. kinderkamers. En er zijn, door Misa haar passie voor baby- en kindgebaren, nu ook heel veel kleintjes die door hun gebaren al vroeg kunnen communiceren en zich zo al kunnen uiten. Hoe mooi is dat, dat ik daar ook een steentje aan bij kan dragen.

Het was in 2011, dat Misa contact met mij zocht voor illustraties van haar gebaren. Ze had via via van mij gehoord. Mijn zoontje was nog baby, dus ik kon met hem de gebaren oefenen die ik op papier tot leven bracht. Wat leuk was, toen hij, na een tijdje, ook echt de gebaren ging gebruiken. Want ook ik heb bij Misa de cursus gevolgd.

Er zijn inmiddels al zoveel gebaren door mij getekend, ik ben de tel kwijt geraakt. Voorheen tekende ik Rick en Saar met fineliner op papier, daarna inscannen en bewerken. Maar na een aantal jaar ging ik steeds professioneler te werk, onder andere met nieuwe digitale middelen en hebben Rick en Saar ook een strakkere uitstraling gekregen.

Na al die losse gebaren, in allemaal verschillende thema’s (dieren, kleding, kleuren, dagen van de week etc.) kreeg Misa steeds meer ideeën om ook andere materialen te ontwikkelen. Zo hebben we in 2019 een verjaardagskalender gemaakt met mooie kleurenillustraties, en een serie dagkaarten (het gebaar met daarnaast een kleurenillustratie van het woord). Dit kan gebruikt worden op bijvoorbeeld kinderdagverblijven. Rick en Saar krijgen nu dus ook kleur op hun wangetjes! Dat is ook erg leuk om te doen. Zo gaan we samen steeds door.