Mariette foto website bewerkt

Mariëtte Tolsma

Docent baby- en kindgebaren

Groningen/Friesland/Drenthe

"Op de kinderopvang waar ik werkzaam was gebruikten we de gebaren ondersteunend gedurende de dag."

 

Wat leuk dat je interesse hebt in baby- en kindgebaren!
Mijn naam is Mariëtte Tolsma, ik woon in Leek en ben werkzaam als kraamverzorgende.

In 2014 heb ik mijn opleiding tot pedagogisch medewerker behaald en sindsdien werkzaam geweest in de kinderopvang en als gastouder bij de gezinnen thuis. Tussendoor heb ik de opleiding tot kraamverzorgende behaald, maar ben toen toch terug gegaan naar het werken als gastouder aan huis en naar het werken in de kinderopvang. Hier ben ik dan ook in aanraking gekomen met de baby- en kindgebaren. Op de kinderopvang waar ik werkzaam was gebruikten we de gebaren ondersteunend gedurende de de dag, bij de tafel- en verzorgmomenten maar ook om de kinderen gerust te stellen. Sommige kinderen vinden afscheid nemen best lastig, gedurende de dag kwam dit vaak terug. We vertelden de kinderen dan met de gebaren erbij; papa en mama zijn aan het werken en komen je na het broodje eten weer ophalen. Wanneer het kindje het dan even weer lastig had kwam het bij je en ging het zichzelf met gebruik van de gebaren vertellen dat papa en mama aan het werken waren, het kindje kon hierdoor zichzelf ook al goed gerust stellen. Om voor het kindje de situatie beeldend te maken kunnen ze dit veel beter begrijpen dan wanneer ze alleen het woordje werken horen.

Ook tijdens de tafelmomenten vind ik het super handig, zo kan een kindje vertellen wat het nodig heeft zonder dat het hoeft te gaan huilen. Het gebruik van de gebaren scheeld dus een heleboel frustratie!

Graag wilde ik hier net iets meer mee en ook andere mensen enthousiast maken over baby- en kindgebaren.  Daarom ben ik de opleiding tot baby- en kindgebaren docent gaan doen. In oktober 2022 heb ik mijn certificaat behaald.

Verder vind ik onderwerpen als huilen en hechting super interessant en vind ik dat de baby- en kindgebaren enorm goed kunnen helpen voor de verbinding tussen jouw en je kindje. Om mijn kennis hierover te delen ben ik mijn bedrijf Verbind en Versterk gestart.

Ook deel ik deze kennis graag met jullie, interesse in een cursus of mocht je vragen hebben stel deze dan gerust!

Groetjes Mariëtte Tolsma.

Instagram: Verbind_Versterk
Facebook: Verbind Versterk       
E-mail: Verbind-Versterk@outlook.com