Karen van Veldhuizen

Karen van Veldhuizen

Docent baby- en kindgebaren

Utrecht

"Wat is het ontzettend mooi en waardevol om ouders én kinderen de taal in handen te geven om met elkaar te communiceren nog voordat het kind kan praten."

 

Wat leuk dat je meer wilt weten over baby- & kindgebaren!
Ik ben Karen van Veldhuizen en woon samen met mijn partner Laurens en mijn dochter Felien in Voorschoten. Al ruim 12 jaar ben ik leerkracht in het basisonderwijs. Momenteel werk ik op een basisschool in Wassenaar en geef ik drie dagen per week les aan groep 1-2.

Lesgeven én werken met kinderen zijn echt mijn passie. Onlangs ben ik een nieuwe weg  ingeslagen en heb ik in januari 2020 “Gebaren Praatjes” opgericht.

Toen mijn dochter acht maanden oud was, ben ik voor het eerst met baby- & kindgebaren in aanraking gekomen. Ik heb samen met mijn partner een oudercursus gevolgd en vanaf de eerste bijeenkomst was ik meteen enthousiast. Het gaf mij veel positieve energie om op deze manier met mijn dochter verbonden te zijn en te kunnen communiceren nog voor dat zij kon praten. Na een aantal weken liet zij haar eerste gebaar zien “Klaar!” en wat vond ik dat bijzonder!  Ik merkte dat zij nu zelf kon aangeven wanneer zij klaar was met eten. Ook konden wij nu duidelijk maken wanneer wij gingen stoppen met spelen. Al snel volgde er meer gebaren en begon zij ook haar eerste woorden hierbij te gebruiken en kwam het praten op gang. Door de gebaren kan zij zich goed uiten, haar taal “ondertitelen”  en zijn er weinig onduidelijkheden en frustraties bij haar, omdat wij haar goed kunnen begrijpen.

Wat mij opviel is dat mensen in onze omgeving het bijzonder vonden dat wij op deze manier met onze dochter konden communiceren en dat baby- & kindgebaren bij veel ouders en verzorgers niet bekend zijn. Dit vind ik zonde en ik wil dan ook dat zo veel mogelijk andere ouders en verzorgers deze bijzondere en plezierige ervaringen gaan op doen. 
Een aantal maanden na dat ik de oudercursus heb gevolgd, ben ik dan ook de docentenopleiding gaan volgen bij ‘Zeg het met je handjes’ volgens de methode ‘Leer mij begrijpen’ en heb dit succesvol afgerond.

Wat is het ontzettend mooi en waardevol om ouders én kinderen de taal in handen te geven om met elkaar te communiceren nog voordat het kind kan praten.  Dat een kind nu zelf kan aangeven waar zijn interesse naar uit gaat en duidelijk kan maken wat er in zijn hoofd omgaat, vind ik toch wel het allermooiste voordeel van het gebruiken van baby- & kindgebaren.  Een mooier geschenk kan je jouw kind niet geven!