Corinne Laninga

Corinne Laninga

Docent baby- en kindgebaren

Noord-Holland

"Praten en gebaren is voor mij een logische combinatie."

 

Hallo, ik ben Corinne Laninga. Ik woon in Heerhugowaard met mijn man, twee dochters en hond, waar ik geregeld heerlijk wandelingen mee maak. 

Ik werk al heel lang in de kinderopvang en heb affiniteit met kinderen in alle leeftijden. Daarbij vind ik het belangrijk om mezelf te blijven ontplooien op allerlei manieren. 

Het communiceren met kinderen is een heel belangrijk onderdeel van het werken met kindjes. Hoe mooi is het als je daar baby en kindgebaren bij kunt gebruiken. 

Al tijdens mijn opleiding eind jaren 80, heb ik een presentatie gehouden over gebarentaal, omdat ik geïntrigeerd was door de manier waarop dove en slechthorende mensen met elkaar konden communiceren. Gedurende mijn werk in de kinderopvang heb ik af en toe even mogen proeven aan ondersteunende gebaren, maar daar bleef het bij. Tot een aantal jaren geleden. Tijdens mijn werk op een peuterschool, werd ik via collega’s meegenomen in de wereld van baby en kind gebaren. Ik was meteen enthousiast en ben zelf steeds meer gebaren gaan zoeken om te gebruiken. De kindjes in mijn groep gingen ook steeds meer gebaren gebruiken en ik merkte dat het zo’n mooi en positief effect op ze had. De kindjes blij, de juffen blij, ouders blij. Minder frustraties, meer zelfvertrouwen en meer begrip. En daarbij is het ook nog eens heel erg leuk om te doen. Praten en gebaren werd voor mij een logische combinatie.

Voor mij was dit ook het moment dat ik zag dat er nog te weinig mensen weten over het gebruik van baby en kind gebaren bij horende kinderen. Terwijl ik vind dat eigenlijk iedereen dit zou moeten weten. Het is zo’n mooi middel om al met je jonge kindje te kunnen communiceren. Maar ook met kinderen, waarbij taal nog even niet met woorden lukt of kinderen die de NL-taal nog niet (volledig) beheersen. 

Begin 2020 kwam ik in contact met Miša van ‘Zeg het met je handjes ‘. Via haar kon ik gaan doen, waar mijn hart ligt. Ik heb de docenten opleiding gevolgd en ga nu mijn missie verder uitbreiden. Zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met baby en kind gebaren. Binnen de kinderopvang, maar ook zeker daarbuiten. Aan iedereen die het maar wil leren. En dan hoop ik dat je met zo enthousiast wordt als mij.

Vriendelijke groet,

Corinne Laninga