Hoi,
ik ben Miša.

Stijlelement-pijl-zeghetmetjehandjes-resize

Ik help jou dankzij baby- en kindgebaren beter te communiceren met jouw kleintje.

We gaan even terug in de tijd. Het was 2009. Mijn zoon Riccardo van bijna 2 jaar was vaak boos en gefrustreerd, omdat ik hem simpelweg niet begreep. Dat frustreerde mij, want ik wilde hem zo graag begrijpen! Ik ben op internet gaan zoeken naar manieren om met kleine kinderen te communiceren, zowel verbaal als non-verbaal. Toen ik op ‘babygebaren’ stuitte, wist ik meteen dat ik dit wilde proberen.

Riccardo was niet zo’n snelle prater en hij kon zich niet goed uitdrukken in woorden. Zijn frustraties en boosheid herinner ik me daarom maar al te goed. Maar wat ik me nog sterker herinner is dat ene moment waarop mijn zoontje - nadat ik de cursus baby- en kindgebaren had gevolgd - mij met glinsterende oogjes aan stond te kijken. Kort daarvoor gebaarde hij namelijk dat hij melk wilde … en ik begreep hem! Dankzij baby- en kindgebaren kon hij zich eindelijk uiten en mij vertellen wat hij dacht, wilde of wat er in zijn hoofdje omging. Een ongelooflijke opluchting voor mij en mijn lieve zoontje.

Riccardo
overmij-aupair-zeghetmetjehandjes

Want hoe frustrerend is het als iemand je niet begrijpt?

Uit ervaring weet ik hoe verloren mijn zoontje zich moet hebben gevoeld. Hij voelde zich onbegrepen en daar kwamen zijn frustratie en boosheid uit voort. Het was echt zo herkenbaar voor mij. Ik hoor het je denken: hoe dan? Laten we nog even een stukje terug in de tijd gaan.

Op 23-jarige leeftijd kwam ik vanuit Slowakije als au pair terecht bij een Nederlands gezin met drie kinderen: een baby van 9 maanden, een jongetje van 3 jaar oud en zijn zus van 9 jaar. Ik kon geen woord Nederlands! Ik sprak wel een beetje Duits en zo kon ik toch met de moeder communiceren. Maar met de kinderen praten lukte helaas niet. Op een gegeven moment zei de moeder: ‘Ik ga geen Duits meer met je praten, want dan leer je nooit Nederlands.’ Vanaf dat moment werd ik buitengesloten of eigenlijk voelde ik me buitengesloten. Niet bewust, maar we spraken simpelweg niet dezelfde taal. Letterlijk.

Wanneer iemand zich niet begrepen voelt, is dat zo enorm frustrerend. Voor mij gold dat ik direct de Nederlandse taal ben gaan leren. Vanaf dat moment liep ik constant met een woordenboek in mijn achterzak. De oudste dochter hielp mij met het benoemen van allerlei objecten die we voorbij zagen komen: huis, fiets, tafel etc. Zo is mijn passie om begrijpelijk te communiceren ontstaan.

Mijn kinderdroom.

Hoe was ik als kind? Ik was niet echt een meisje-meisje. Ik heb nooit met poppen gespeeld, klom liever met de buurjongens in de bomen en speelde met auto’s. Toch paste ik als klein meisje graag op mijn kleine nichtjes en neefjes. Al toen ik 10 jaar oud was, wist ik het zeker: later als ik groot ben ga ik met kinderen werken.

De opleiding Pedagogiek in stad Kosice in Slowakije was dan ook een logische volgende stap. Alleen werd ik niet toegelaten … ik kon namelijk niet zingen, niet tekenen en geen instrument bespelen. De teleurstelling was enorm groot. Ik moest een andere opleiding kiezen, maar ik had werkelijk geen idee wat. Mijn vader werkte toen in de juweliersbranche en had voor mij geregeld dat ik de opleiding tot juwelierverkoopster kon doen. Niet helemaal mijn ding, maar ja, ik moest toch iets. Toen ik klaar was met de opleiding, brak bij ons de revolutie uit en werden veel winkels geprivatiseerd. Zo kon ik als leidinggevende aan de slag bij een Turkse juwelier, waar ik meer verdiende dan mijn moeder met haar werk. Hoewel ik het naar mijn zin had, wist ik diep van binnen dat dit niet mijn plek was. En dus bleef ik verder zoeken.

Toen ik 20 jaar was, ging ik aan de slag bij een MLM (multi level marketing) cosmetica bedrijf. Hier volgde ik op een dag een seminar (achteraf weet ik nu dat het over de Wet van Aantrekkingskracht ging) waarin werd verteld dat je alles kon bereiken als je het maar gelooft en voor je ziet. Ik ben mijn droomleven gaan visualiseren. Als eerste heb ik een auto Opel Corsa op mijn moodboard geplakt. Ik zag mezelf er al helemaal in rijden. En weet je wat mijn eerste auto was? Juist ja! Een zwarte Opel Corsa. Ik was zo ongelooflijk trots! Ik ging veel meer visualiseren … en zag het werken met kinderen voor me. Zodoende ben ik 3 jaar later mijn droom achterna gegaan door au pair te worden bij een Nederlands gezin. Ik verdiende 1 gulden (!) per uur! Maar het maakte niks uit, want ik werkte met kinderen en dat was voor mij het allerleukste en allerbelangrijkste.

Na een tijdje ontmoette ik een jongen en we kregen een relatie. We gingen samenwonen, ik stopte als au-pair en ging bij McDonald’s werken. Daar ben ik 10 jaar lang blijven hangen. Toen mijn zoon Riccardo in 2007 geboren werd, werd mijn passie voor het werken met kinderen weer aangewakkerd. Toen hij 10 maanden was, ben ik de SPW-opleiding gaan volgen. Mijn droom begon langzaam uit te komen. Ik liep stage bij een kinderopvang op een boerderij vlakbij Sneek waar ik 13 jaar gewerkt heb. Uiteindelijk is mijn droom dus echt uitgekomen! Ik geloof er heilig in dat dromen werkelijkheid kunnen worden. Als je iets heel graag wilt, gaat het je lukken dat te bereiken. En weet je nog dat mijn zoon dankzij baby-en kindgebaren eindelijk met mij kon communiceren? Dat was voor mij de reden om in 2010 met mijn eigen bedrijf genaamd Zeg het met je handjes te starten.

Stijlelement-quote-resize

“Met liefde neem ik jou mee in de wereld van gebaren, non-verbale communicatie, taalontwikkeling, motorische ontwikkeling, hersenontwikkeling en nog veel meer.”

Mijn methode © Leer mij begrijpen

In samenwerking met Ilustrator Willemke Brouwer, kan je dankzij onze prachtige en kleurrijke kaartensets de gebaren consequent aanbieden aan jouw kindje. Zo leren jij en jouw kleintje op speelse wijze met elkaar communiceren ver voordat hij of zij het met woorden kan zeggen. In de online training leer je naast gebaren meer over non-verbale communicatie, taalontwikkeling, hoe je het kan toepassen in het dagelijkse leven en nog veel meer.

Mijn missie is zo veel mogelijk ouders, verzorgers en professionals kennis te laten maken met baby- en kindgebaren en ze ook te leren hoe ze deze methode in de praktijk kunnen inzetten. Op deze manier kunnen we grote en kleine mensen helpen met elkaar te communiceren, zodat ze elkaar beter begrijpen. Inmiddels heb ik duizenden ouders hierbij geholpen en kunnen we dankzij de baby- en kindgebaren docenten meer ouders en pedagogische medewerkers kennis laten maken met de kracht van gebaren. Zeg het met mijn handjes is mijn passie en ik hoop jou net zo enthousiast te mogen maken.

Typisch Miša

  • 1 Ik hou van gezelligheid, verbinding en fijne energie.
  • 2 Mijn motto is: “Je kan meer dan je denkt. Als je iets echt wilt, gaat het je lukken.”
  • 3 Ik houd van mijzelf ontwikkelen: opleiding SPW (afgerond in 2008), opleiding baby- en kindgebaren (afgerond in 2010), gecertificeerd NLP trainer (afgerond 2013) en 3-jarige opleiding multidisciplinair coach/therapeut (afgerond in 2019)
  • 4 Ik praat met mijn zoon vaak Slowaaks en hij antwoordt in het Nederlands. Voor de grap zeg ik dan: “Ik versta je niet!”
  • 5 Engels spreek ik niet, wel Nederlands, Slowaaks, Tsjechisch en een beetje Russisch.
Overmij-zeghetmetjehandjes-liefdevol

Liefdevol

StudioAnnemarije - Misa.web-52

Enthousiast

Zeg het met je handjes docententraining

Verbindend