
Met baby- en kindgebaren stimuleer je de taalontwikkeling van je kind
“Dan leert mijn kind toch niet praten” is een reactie die ik veel krijg. Vroeger reageerde ik heel direct. Met argumenten probeerde ik mensen te overtuigen. Tegenwoordig weet ik dat het een reactie is vanuit onwetendheid. Veel mensen kennen de methode (nog) niet. Ze weten niet wat baby- en kindgebaren zijn. Daarom nodig ik ze uit om mee te doen aan mijn gratis 5-daagse kennismaking. Dan kunnen ze de voordelen van deze mooi methode zelf ervaren.
De methode van babygebaren is ontwikkeld door de Amerikaanse gebarentaaltolk Joseph Garcia. Hij ontdekte in 1986 dat dove baby’s veel eerder met dove ouders communiceerden dan hun horende leeftijdsgenootjes met hun ouders. Hij deed hier onderzoek naar en kwam tot de volgende conclusies:
- Baby’s die vanaf 6 maanden (of eerder) regelmatig in aanraking komen met gebarentaal zijn al vanaf 8 maanden in staat om te communiceren door middel van gebaren. Terwijl andere kinderen pas met 12 maanden beginnen met het zeggen van hun eerste woordjes;
- Kinderen van 18 maanden die geen gebaren gebruiken hebben een woordenschat van rond de 50 woorden. Kinderen die gebaren gebruiken een van 105 woorden;
- Kinderen die gebaren gebruiken, maken hun eerste kleine zinnetjes als ze rond de 11 tot 14 maanden oud zijn. Kinderen die niet gebaren, beginnen hier pas mee rond de 20 maanden.
Natuurlijk ontwikkelt ieder kind zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Maar wat het onderzoek wel duidelijk maakt, is dat er verschillen zijn tussen de kinderen die wel gebaren en kinderen die dat niet doen. Met baby- en kindgebaren stimuleert je de taalontwikkeling van je kind.
Kinderen denken in beelden. Met gebaren maak je woorden visueel
Alle kinderen zijn bij geboorte beelddenkers. Door woorden visueel te maken met een gebaar, koppelt hij het woord aan het ‘plaatje’. Hierdoor begrijpen ze het woord beter. En onthouden ze het gemakkelijker. Daardoor groeit hun woordenschat. Dat zorgt ervoor dat kinderen later, als ze eraan toe zijn, sneller leren praten.
Vergelijken is zinloos. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo
Daarbij wil ik nog maar weer benadrukken dat ieder kind zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo ontwikkelt. Vergelijken heeft daarom geen enkele zin. Dat geldt ook voor het aanleren van de gebaren. Ik heb meegemaakt dat een baby van 4 maanden zijn eerste gebaren maakte. Daar waar andere kinderen dat bijvoorbeeld met 10 maanden doen. Beiden is goed.
Praat tegen je kind. Hierdoor leert hij de klanken.
Ook is het belangrijk om tegen je kind te blijven praten. Wees in liefdevolle aandacht aanwezig. Vertel hem wat je doet, laat zien waar je mee bezig bent, neem hem mee in jouw gedachten. Door met hem te praten, leert hij de klanken. Nee, vergis je niet; kinderen zijn net sponsjes. Alles wat ze zien en horen, slaan ze op. Deze informatie gebruiken ze op het moment als zij eraan toe zijn. Dan ineens laten ze een enorme groei zien.
Leer zijn non-verbale signalen herkennen
Blijf daarom ook bewust naar je kindje kijken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Kijk naar hem en leer zijn non-verbale signalen herkennen. Dit zorgt ervoor dat jij in zijn behoefte kan voorzien nog voordat hij het zelf aangeeft. Heerlijk toch, een blije en tevreden baby. Willen we dat niet allemaal?
Door baby- en kindgebaren kom je meer in verbinding met elkaar
Baby- en kindgebaren is dus gewoon een hele leuke en speelse manier van communiceren. Je kind leert zich al vroegtijdig goed uiten. Met gebaren maakt hij je duidelijk wat hij wil, voelt en denkt. Jouw kind kan erop vertrouwen dat je hem begrijpt. Hij voelt zich gezien en gehoord.
En daarmee zorg jij voor een diepere verbinding tussen jullie twee.