Foto blog - door mijn zoontje resize....

Door mijn zoontje heb ik babygebaren ontdekt

Mijn zoontje stond huilend voor me. Boos stampte hij met zijn voeten op de grond. Hij gooide zijn speelgoed de hoek in en liet zich op de grond vallen. Hulpeloos keek ik toe. Ik begreep niet wat hij mij wilde vertellen. Op dit soort momenten voelde ik me machteloos. Was ik een slechte moeder?

Nee, want ik wist precies hoe hij zich voelde. Ik kende dat gevoel van machteloosheid en frustratie. Toen ik uit Slowakije naar Nederland kwam, sprak ik geen woord Nederlands. Ik was 23 jaar. Met woorden kon ik niks zeggen. Ik voelde me niet begrepen. Net als mijn zoontje nu.

Op zoek naar een oplossing zette ik mijn laptop aan en googelde ik naar een antwoord. Al snel kwam ik op een website over babygebaren. Ik voelde de spanning van me afglijden. Dit was de oplossing!

Dat moment in 2009 zal me altijd bijblijven. Toen is het allemaal begonnen. Door mijn zoontje heb ik babygebaren ontdekt. Enkele weken later volgde ik een oudercursus ‘babygebaren’ en begon ik thuis met oefenen. Mijn zoontje pakte het snel op. Ik merkte dat hij rustiger werd nu hij mij met zijn handjes kon vertellen wat hij wilde en hoe hij zich voelde. Wat een opluchting voor ons allebei.

Enthousiast vertelde ik mijn collega’s over mijn ervaringen. Ik werk op een kinderdagverblijf. Ook daar hebben we te maken met kinderen die soms boos en gefrustreerd raken omdat ze zich met woorden niet kunnen uiten. Wat als we hen ook leren gebaren? Zal het werken? Mijn werkgever wilde het wel proberen. En het werkte!

‘Zeg het met je handjes’ is geboren uit passie

Toen is mijn passie voor deze methode ontstaan. Ik wilde hier nog veel meer over leren en volgde de opleiding tot docent babygebaren. Kort daarna startte ik mijn bedrijf ‘Zeg het met je handjes’. Het werd mijn missie om ouders en kinderen te helpen communiceren, zodat zij elkaar beter begrijpen.

Want niet alleen ik, ook andere ouders worstelen met vragen als hun kleintje huilt, boos is, een driftbui heeft. Op die momenten weet je het gewoon even niet en wens je dat je kindje kon praten. Met baby- en kindgebaren kan dit. Praten met hun handjes. Al vanaf zes maanden, ver voordat ze de woorden zeggen, kunnen baby’s en peuters met gebaren vertellen wat ze willen, voelen en denken. En maken ze echt verbinding met hun ouders. Dat is zo fijn! Elke dag weer zie ik hoe blij kinderen zijn als ze merken dat ze begrepen worden. Ze voelen zich gezien en gehoord. Dit doet zoveel met hun zelfvertrouwen. Kinderen kunnen op deze manier ook zelf kiezen waar ze over willen praten en zo kom je er achter wat de interesse van je kind is. En niet minder belangrijk is dat het super leuk is. Je bent op een speelse manier bezig met de taal.

Helaas denken nog veel mensen dat gebaren de taalontwikkeling in de weg staat. “Zo leren ze toch niet praten”, wordt dan gezegd. Dat is een groot misverstand. Met baby- en kindgebaren stimuleert je de taalontwikkeling juist. Kinderen zijn beelddenkers. Door gebaren maak je woorden visueel. Zo onthouden ze de woorden beter en daarmee vergroot je hun woordenschat. Zodra kinderen doorkrijgen dat communiceren met woorden veel sneller gaat, stoppen ze met gebaren. Ze hebben ze niet meer nodig.

Een brug tussen dove en horend kinderen

De gebaren die we gebruiken komen uit de dovenwereld. Hierdoor kunnen dove kinderen communiceren met hun horende leeftijdsgenootjes. Een aantal jaren geleden werd een nieuw kindje aangemeld bij het kinderdagverblijf waar ik werk. Hij was doof. Zijn ouders hadden via via gehoord dat wij kinderen leren gebaren. Dit was voor hen de reden om hem bij ons aan te melden. Want alleen hier zou hij echt contact kunnen maken met de andere kinderen. Zij zouden hem wel begrijpen waar hij normaal niet begrepen werd. Toen hij merkte dat hij met iedereen op de opvang kon communiceren, dat zijn gebaren werden begrepen, verscheen er bij hem een lach van oor tot oor. Nooit zal ik dat moment vergeten. Ook daarom wil ik zoveel mogelijk mensen vertellen over deze methode. Met baby- en kindgebaren slaan we de brug tussen de dove en horende wereld.

De boodschap verspreiden

Om mijn boodschap zo ver mogelijk te verspreiden, geef ik cursussen aan ouders, gastouders en op kinderdagverblijven. Dit vind ik superleuk om te doen. Toen het aantal aanvragen hiervoor groeide, kon ik niet meer alles zelf doen. En dus besloot ik in 2017 om docenten op te leiden. Tot nu toe heb ik ongeveer veertig docenten getraind. Ik ben zeker van plan om dit aantal verder te laten groeien om heel Nederland te kunnen vertellen over baby- en kindgebaren.

Daarom heb ik ook de online academie opgezet. Ik wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met deze baby- en kindgebaren. Via mijn online lesprogramma’s en masterclasses is dat mogelijk. En dat vind ik geweldig!

Want ik ben nog lang niet klaar met mijn missie. Zolang er mensen zijn die niks afweten van deze methode ga ik door.

Warme groetjes, Miša