Natasja

Ons favoriet gebaar is ‘klaar’.

Via een vriendin leerde ik de wereld van de gebarentaal voor baby’s kennen, ik was direct geïnteresseerd in deze manier van communiceren. Ik vind communicatie altijd erg belangrijk en interessant, tegelijkertijd het moeilijkste wat er is. Je baby kan nog niet communiceren met je doormiddel van praten, dit kan frustratie opleveren, zowel voor ouder als kind, want hoe vervelend kan het zijn als je je moeder wat uit wil leggen maar zij jou niet begrijpt. Jij als moeder ziet een gefrustreerde baby maar begrijpt niet wat er aan de hand is, hierdoor kan je je kindje niet helpen en sta je vaak wat machteloos. Het kost beiden veel energie terwijl dit eigenlijk niet nodig is.

Via Mamaplaats Academy mocht ik de cursus ‘Leer je kindje begrijpen’ van ‘Zeg het met je handjes volgen’. Ik heb de basiscursus gevolgd, dit is een online cursus. Iedere week ontving ik een les met een thema. Je kon zelf bepalen wanneer je de les ging volgen. Doormidden van een filmpje konden we kennis maken met verschillende gebaren gekoppeld aan het thema, het eerste thema is bijvoorbeeld ‘familie’. In deze les leer je het gebaar voor bijvoorbeeld, papa, mama, opa, zusje

In een besloten Facebook groep kan je vervolgens je ervaringen en vragen delen met elkaar als je dit wil. Aan het einde van de cursus heb je 50 gebaren geleerd. Weet je even niet meer hoe een gebaar moest, dan kan je gewoon even terug kijken of vervolgens het gebaar weer te oefenen.

Iedere week na het kijken van het filmpje ging ik direct een aantal gebaren toepassen in de praktijk. Zo kon Acie Lou al heel snel aangeven wanneer zij honger had en wilde eten. Dit gebaar is favoriet bij ons want wij weten nu wanneer Acie Lou honger heeft. Een ander favoriet gebaar is ‘klaar’. Als ze klaar is met eten dan doet zij dit gebaar en dan weten we dat ze vol zit. Soms doet ze het niet uit zichzelf en dan doen we het gebaar voor en tegelijkertijd vragen we ‘Klaar?’, als ze inderdaad klaar is dan doet ze het gebaar na en zegt ze ‘Klaaaaaaar!’. Als ze toch nog niet klaar is dan zegt ze niets terug en eet ze verder. Sinds we de gebaren toepassen doet Acie Lou ons veel na, zo gebaart ze als we bijvoorbeeld moeten komen, dit gebaar heeft ze geleerd omdat wij dit veel hebben gedaan en ze ons gewoon na doet.

Er zijn nog een paar frustratie momenten dat we elkaar niet begrijpen, zo kan ze het gebaar voor ‘moe’ of ‘slapen’ nog niet en we willen haar het gebaar voor ‘spelen’, ‘papa’, ‘mama’, ‘drinken’ nog aanleren en waarschijnlijk zijn er nog heel veel gebaren die we haar willen leren.

Wij zijn heel blij dat we deze cursus hebben gevolgd, Acie Lou zet flinke stappen en we vinden het alle drie zo leuk en fijn om te doen. Ze begrijpt nu zo veel meer en wij begrijpen haar nu ook veel beter hierdoor zijn er minder frustraties in huis, is er meer rust, en hebben we meer contact en verbinding met elkaar.

Groetjes Natasja

Blog is geschreven door:
www.Instagram.com/mama.natasja
www.hetmoederschap.nl