blog maaike 1

Blog van Maaike

Lieve Lezers,

Vandaag een speciale blog over zeg het met je handjes. Want we weten allemaal dat die kleine dropjes nog niet kunnen praten als ze geboren worden. Als ik even terugdenk aan dat speciale moment dat je, je kindje voor het eerst mag vasthouden. Dat je dan nog geen besef hebt dat je kindje jouw taal nog niet spreekt. Het heeft mij best wat moeite gekost om hem te begrijpen toen hij zoveel huilde. Vervolgens ging hij kruipen, lopen, klimmen, draaide dopjes los en ga zo maar door. Maar praten.. nee dat gebeurde niet. Volgens het boek “Oei ik Groei” had Daan dat allang moeten kunnen, in dat boek staan immers wonderkinderen beschreven als je het mij vraagt. De vriendinnetjes van Daan zongen al liedjes en sommige konden al tellen.  Daan was vooral een leuk kereltje, dat dan wel weer ?

Dit kon Daan al wel heel goed ?

Toen Daan 1 jaar en 7 maanden oud was zei hij vol trots: “Mama, papa, bah, NEE en prullenbak..” Ja die laatste verzin ik niet, dat zei hij echt.   Kortom Daan kon zich motorisch fantastisch redden maar we begrepen elkaar gewoon niet altijd even goed. Er waren momenten dat ik er gewoon chagrijnig van werd. Dat ik even naar de gang moest lopen zodat Daan niet zag hoe boos ik soms was. Hij kon er immers ook niks aan doen. Hij wilde wel vertellen wat hij bedoelde maar dat kon hij simpelweg gewoon nog niet. Daan zelf had er ook behoorlijk last van. Hij begon vaak te huilen uit frustratie.

Die ene avond dat ik de advertentie van “Zeg het met je handjes” zag staan heeft ons gezin veel gebracht. Ik weet nog goed dat mijn man en ik samen naar de cursus toe reden, de oppas was geregeld. Uiteraard gingen we veel te laat weg .. want de keren dat we ergens op tijd zijn aangekomen sinds Daan er is, zijn denk ik op 1 hand te tellen. Die avond kwamen we bijeen met een gezellig groepje mensen en Miša leerden ons daar de eerste basis gebaren als: eten, drinken, spelen etc. Die avond heeft bij ons een heleboel veranderd. Die avond zorgde er bij ons voor dat het weer gezellig werd thuis.

Na enkele dagen zien we dat Daan al gebaren maakt en ons goed nadoet maar de echte sprong kwam na drie weken:

Daan zit aan tafel en zijn broodje is op, hij wil nog meer. Meestal gaat hij dan hard huilen maar nu zie ik verandering. Hij steekt een vingertje omhoog en brabbelt wat. Ik bedenk me eerst nog: “wat bedoelt hij nou?” en dan valt het kwartje. Daan wil graag nog meer brood. Hij doet gewoon zomaar het gebaar: “meer”. Ik spring nog net niet van de keukenstoel om een dansje te doen. Als hij genoeg heeft van zijn 2de broodje steekt hij beide handjes omhoog en wappert ze in de lucht, of te wel: mama, ik wil spelen. Na even spelen staat hij naast me, steekt zijn handje omhoog en maakt een kantelbeweging ‘drinken’. Voor mensen die nu nog twijfelen of gebarentaal werkt, echt geloof me, ik heb zitten huilen aan tafel. Eindelijk kon ik begrijpen wat hij wilde. En dat met een paar weken gebaren oefenen. Het leuke ervan is ook nog dat Daan probeert het woord erbij te zeggen. Hij leert er dus ook beter door praten.

Hier en daar ook hilarische momenten, vooral in de winkels als mensen vragen of Daan doof is. Ik sta namelijk nogal vaak een gebaar ergens van te doen om uit leggen wat het is. Grappig want als ik vertel wat ik heb geleerd om hem beter te begrijpen vinden mensen dat helemaal leuk.  Ze hebben er geen idee van dat dit bestaat, vaak hoor ik “Mijn kleinkind heeft ook die frustratie”  of “mijn dochter kan zo boos worden als ik haar niet begrijp”   Weet je, ik word alleen maar enthousiaster, zoek liedjes op met gebaren en leer deze weer aan Daan. En ieder kind die het ziet doet zo mee, geweldig!

Inmiddels wordt Daan over een paar maanden 3 jaar en nog steeds gebruikt hij gebarentaal. Hij kan inmiddels heel goed praten, en hij heeft een woordenschat om u tegen te zeggen. Daarnaast heeft hij voor de toekomst een beginsel van gebaren geleerd.

Een beetje gebaren begint bij jezelf en het maakt het leven met/van je kind echt leuker!

Daan gebaart ook graag tijdens het eten
Links een konijntje en rechts een rupsje