Blog Annelon

Blog Annelon

by : Annelon Roskam

Zelf ben ik iets te laat begonnen met gebarentaal, maar het werkt! Met Liam ben ik pas begonnen toen hij 1,5 jaar was toen hij gefrustreerd raakte tijdens het eten, maar zich nog niet goed kon verwoorden. Zo begonnen we met het gebaar klaar. Dit gebaar gebruikt hij nog steeds en wij ook. De gebaren die Liam ook nog vaak gebruikt zijn werken, leren, poep, broodje, spelen, klaar, slapen, zus en toetje. Vooral die laatste is heel belangrijk ;-). Hij maakt graag duidelijk dat papa aan het werk is, Nola op school zit (leren), hij klaar is met eten of spelen en wanneer hij een toetje wil.

Mijn schoonzus doet nu samen met Isa (9 maanden) de cursus baby- en kindgebaren “Zeg het met je handjes”. Hieronder lees je haar ervaring.


Mijn lieve schoonzusje Annelon en ik kletsen regelmatig over van alles en nog wat en sinds ik ook een dochtertje heb is baby’s/kinderen natuurlijk een belangrijk onderwerp. (Annelon heeft 2 kindjes van net 4 en net 2 jaar oud.)

Ik had wel eens gehoord van gebaren met kleine kinderen maar vond het niet iets om serieus mee bezig te zijn totdat kleine Liam naar zijn moeder Annelon toeging en met het gebaar “poep” aangaf dat zijn luier vol zat. Ik was oprecht verbaasd: dat is handig! Direct keek ik naar Isa en bedacht me hoe fijn het zou zijn als ik beter met haar kon communiceren en zij met mij.

Via Google kwam ik op de website zeghetmetjehandjes.nl. Prachtig vormgegeven, met veel informatie over baby/kind-gebaren en over eigenaresse Miša. Het was even zoeken maar uiteindelijk vond ik dat gebaren oefenen kan vanaf ongeveer 8 maanden. Perfect, Isa is nu net 9 maanden, ik kan niet wachten om te beginnen.

Ik heb de online basiscursus baby/kind-gebaren van frustratie naar communicatie gedaan. In 8 lessen heb ik 50 gebaren geleerd. De lessen bestaan uit een werkboek en bijbehorende video. Het is ingedeeld in thema’s. Die thema’s zijn natuurlijk goed afgestemd op wat belangrijk is voor een baby/kindje, zoals eten, drinken en dieren. Ik mis gebaren die wat emoties aangeven. Het lijkt me fijn dat een kindje kan aangeven wanneer hij/zij blij is, verdrietig of juist bang. Maar dit zit in een vervolgcursus.

De filmpjes duren gemiddeld 8 minuten en daarin zit een introductie op het onderwerp, een tip voor de ouders/kijkers en 6 gebaren die met het thema te maken hebben. In het werkboek staan onder andere de 6 gebaren uit de video afgebeeld. Ik vind de afbeeldingen pas duidelijk als ik eerst het filmpje met de bewegingen van de handen heb gezien. Het werkboek gebruik ik dus als naslagwerk. Miša geeft veel voorbeelden vanuit haar werk en ervaring op het kinderdagverblijf wat de filmpjes erg leuk en interessant maakt. Daarnaast wordt er mooi gearticuleerd zonder dat het overdreven wordt.

Ik kan deze onlinecursus echt aanraden aan iedere jonge ouder omdat je in weinig tijd (die je ook nog eens zelf kan plannen) veel leert over communicatie met baby’s en jonge kinderen. Zoals Miša zegt: “Kijk bewust en herken de gebaren. Een kindje geeft heel veel signalen af”. Ik kan niet wachten op het eerste gebaar van mijn kleine meis!

Liefs,
Ingrid